Britiske forskere har lagd en robotbil som bruker laserskannere og stereokameraer til å lage sine egne kart.
Sånn kan den lære ruter den kjører ofte. Og finne fram på egen hånd.
Jeg skriver ikke bare for barn. Faktisk skriver jeg mest for voksne. Det er nemlig mange voksne som er nysgjerrige, både på roboter og andre ting.
Akkurat nå jobber jeg for Teknisk Ukeblad. Det er et blad for ingeniører og andre som er interessert i all slags teknologi. Bladet har også ei egen nettside, tu.no. Her skriver jeg om alt fra mobiltelefoner til kullkraftverk. Og robotbiler.
I forrige uke skreiv jeg nemlig om en ny robotbil som er så spennende at jeg må skrive litt om den her på bloggen også. Britiske forskere har nemlig bygd en robotbil som lager sine egne kart.
Google får konkurranse
I Nysgjerrig på roboter kan du lese om Googles selvstyrte biler. Disse robotbilene er proppfulle av alle slags avanserte moderne instrumenter. Dermed kan de styre seg sjøl både i travle bygater og på motorveien.
Google-bilene er ikke bare imponerende. Foreløpig er de også ganske enestående. Ingen andre robotbiler er like selvstendige. Men nå får Google konkurranse fra forskere ved universitetet i Oxford.
Lager egne kart
De britiske forskerne har lagd en bil de rett og slett kaller RobotCar – RobotBil. Mens Google-bilene kan kjøre seg sjølv overalt, kan RobotCar bare ta over styringa i områder den kjenner godt fra før.
RobotCar lager nemlig sine egne kart. Når den kjører omkring, bruker den laserskannere og stereokameraer til å finne ut hva den har rundt seg. All denne informasjonen brukes til å lage 3D-kart og rutemodeller.
Hele tida sammenligner RobotCar omgivelsene med kartene den har lagra fra tidligere turer. Når den kjenner seg igjen, gir den sjåføren beskjed.
– Byene våre forandrer seg ikke veldig mye, så robotkjøretøyene vil se kjente omgivelser og si «Jeg kan denne veien. Vil du at jeg skal kjøre,» sier professor Paul Newman til avisa the Guardian.
Hvis RobotCar ikke kjenner seg igjen lenger, ber den sjåføren ta over styringa. Ellers vil den rett og slett stoppe.
Stopper i tide
RobotCar bruker også kameraene og laserskanneren til å oppdage biler, fotgjengere og andre ting som kan komme i veien for bilen. Den kan for eksempel oppdage et menneske i veien femti meter foran seg. Sånn unngår RobotCar å kræsje.
Billigere robotbiler
Å bygge en robotbil er ikke billig. De britiske forskerne har brukt en elektrisk bil som heter Nissan Leaf. Det har kosta 42 000 kroner gjøre denne ganske vanlige bilen om til en robotbil. For den prisen kan man kjøpe en helt ålreit bruktbil. Men en sånn bil kan selvfølgelig ikke kjøre sjøl.
Uansett er teknologien i RobotCar mye billigere enn de avanserte sensorene i Google-bilene. Forskerne håper også å gjøre teknologien enda billigere. Om noen år, kan du kanskje få bilen din til å kjøre seg sjøl for en drøy tusenlapp. I hvert fall om Newman og kollegene hans får det som de vil.
Ikke bare bil
De britiske forskerne jobber ikke bare med biler.I Nysgjerrig på roboter kan du lese om hvordan forskere fra Oxford har lært en robot å lese skilt.
Tilbaketråkk: Framtidas førerløse lastebil | Robotbokbloggen