Lang, lang rekke


For fire år siden skrev jeg i Nysgjerrigper om hvordan én trailersjåfør kunne styre ei hel rekke med trailere. Nå skal teknologien testes på norske veier.

Mange bilprodusenter prøver å lage biler som kan kjøre helt av seg selv. Uten at personen bak rattet trenger å styre. Noen vil til og med lage biler som ikke har noe ratt i det hele tatt. Men det er ikke lett å få biler til å styre seg selv helt på egenhånd.

Å kjøre bil kan være både vanskelig og farlig. Både for mennesker og maskiner. Mange forskere trur vi kan lage biler som kjører både tryggere og mer effektivt enn vi mennesker klarer. Foreløpig trenger hver eneste bil et menneske bak rattet. Men det betyr ikke at alle disse menneskene er nødt til å styre. I hvert fall ikke hele tida.

Følg lederen

Flere lastebilprodusenter jobber med noe som kalles platooning. Det betyr at én trailersjåfør kan styre et helt tog av lastebiler. Sjåføren i den første bilen, styrer bilen sin på vanlig måte. De andre bilene i rekka bruker radar og kameraer til å følge etter lederen.

Når lastebilene styrer selv på denne måten, kan de reagere mye raskere enn menneskelige sjåfører. Derfor kan de ligge veldig nær hverandre. Da blir luftmotstanden mindre. Dermed bruker bilene mindre drivstoff, og slipper ut mindre eksos. Dermed kan platooning være bra for miljøet – og for sjåførene som kan slappe av, og bruke tida på noe annet enn å styre.

Fjernstyrte trailere høres kanskje ut som science fiction, men det har faktisk vært virkelighet i flere år allerede. 8. mai 2018 skal teknologien testes i Norge for første gang. Lastebilprodusenten Scania og finske Ahola Transport skal teste platooning på E8 i Troms.

– Norske vinterveger er en perfekt testarena for oss, rett og slett fordi de ikke er like enkle å kjøre på som nede på det europeiske kontinentet. Det stiller krav teknologien som platooning baserer seg på, sier prosjektleder Christian Bergstrand i Scania til Vegvesenets nettside.

Asfaltert testlaboratorium

E8 i Skibotndalen er ikke noen hvilken som helst vei. Veistrekninga fra Skibotn mot finskegrensa er en spesiell teststrekning hvor Statens vegvesen tester intelligente transportsystemer. Langs veien er det montert utstyr som samler inn informasjon om veien og kjøretøyene som bruker den.

– Enkelt sagt har vi bygd en 40 kilometer lang forskningsstasjon med asfalt. Her legger vi til rette for å samle inn store mengder data om trafikk, vær og føreforhold på en svært værutsatt veg, forteller Gunn Sissel Dobakk i Vegvesenet.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s