Over og ut for Opportunity

I januar 2004 landa robotene Spirit og Opportunity på Mars. Etter fem år slutta Spirit å fungere.

Opportunity holdt ut i nesten 15 år. Den kjørte rundt 45 kilometer på Mars. Men nå er reisen over for Opportunity også.

Foto: NASA

I Nysgjerrig på roboter skreiv jeg om de to Marsroverne Spirit og Opportunity. Disse forskningsrobotene landa på den røde planet åtte år før boka kom ut. Planen var at robotene skulle utforske planeten i minst tre måneder. Men Spirit og Opportunity var langt tøffere enn forskerne hadde trudd. Først etter fem år fikk den første av dem problemer. Spirit kjørte seg fast i løst støv og gikk tom for strøm.

Opportunity holdt ut nesten tre ganger så lenge! Den kjørte rundt 45 kilometer og holdt det gående i nesten 15 år. Men til slutt blei det beinharde klimaet på Mars for mye for Opportunity.

I juni 2018 blei roboten truffet av en gigantisk støvstorm. De tette støvskyene gjorde det umulig å bruke solcellepanelene. Roboten fikk rett og slett ikke ladet batteriene. I februar 2019 måtte NASA gi opp å få kontakt med Opportunity. Oppdraget var over.

Det fine Mars-støvet skapte store problemer for solcellene til Opportunity. Til slutt var det en støvstorm som tok knekken på roboten. Foto: NASA/JPL-Caltech/Cornell/Arizona State Univ.

Ny kunnskap

De to Marsroverne holdt ut mye, mye lenger enn noen hadde forestilt seg. Men det viktige er ikke hvor lenge de holdt det gående. Det viktigste er arbeidet de to robotene gjorde på Mars. Og de fikk gjort mye! Takket være Spirit og Opportunity veit forskerne mye mer om naboplaneten vår nå enn de gjorde i 2004. Robotene fant blant annet mange bevis på at Mars en gang var en mye våtere planet enn den er i dag. De fant mineraler som må ha blitt dannet i vann. De oppdaget tegn på at det antakelig har vært både elver og innsjøer på Mars for lenge, lenge siden.

Ingen av robotene fant tegn til liv på planeten. Men de fant ut at Mars en gang har vært mye likere vår egen planet enn den er i dag. Så lik at det kanskje kan ha vært liv der en gang.

Roboter og mennesker

Fortsatt har ingen mennesker satt sine bein på Mars. Men vi har sendt mange roboter til planeten. Robotene har funnet ut mye nytt om hvordan det er på Mars. Det kan komme til nytte hvis vi en gang skal sende mennesker dit.

– Det er takket være banebrytende prosjekter som Opportunity at modige astronauter en dag vil gå på Mars, sa NASA-sjef Jim Bridenstine i ei pressemelding.

NASA har lagd denne videoen om Opportunitys 15 år på Mars.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s