Framtidas førerløse lastebil

Foto: Daimler

Foto: Daimler

Da jeg skreiv Nysgjerrig på roboter, var Googles robotbil nokså enestående. Siden den gang har forskere og bilfabrikker over hele verden jobba på spreng med forskjellige førerløse biler.

Mens de fleste fokuserer på personbilder, har Mercedes-Benz testa lastebiler som kan styre seg sjøl på tyske motorveier.

Hvis du har fulgt med på bloggen en stund, har du sikkert lest at forskere i England har lagd en robotbil som kan lage sine egne kart. Hos Nysgjerrigper kan du lese hvordan en menneskelig lastebilsjåfør kan styre et helt tog av biler. Mercedes-Benz går et skritt videre: De har lagd en lastebil som kan kjøre helt på egen hånd, mens føreren slapper av eller spiller en runde Candy Crush.

Lastebilen bruker radar og kamerasystemer til å styre seg sjøl på motorveien. Den smarte bilen takler de fleste trafikksituasjoner, og kan blant annet kjøre til side for å slippe fram brannbiler eller ambulanser. Den blir aldri trøtt eller sint, sånn vi mennesker kan bli. Og den kjeder seg aldri.

Framtida begynner i morra

Lastebilen har fått navnet Future Truck – framtidslastebilen. Men firmaet skriver på nettsidene sine at framtida kan bli virkelighet allerede i morra. Future Truck er allerede testa på tyske motorveier, men foreløpig er ingen førerløse lastebiler i vanlig trafikk. Det får de rett og slett ikke lov til. I flere amerikanske stater får robotbiler lov til å styre seg selv, men flere steder gjelder det bare privatbiler. Her i Europa får førerløse biler bare lov til å kjøre på offentlige veier noen ganske få steder.

I det komfortable styrehuset til Future Truck kan sjåføren slappe av med en runde Candy Crush mens lastebilen styrer seg sjøl. Foto: Daimler

I det komfortable styrehuset til Future Truck kan sjåføren slappe av med en runde Candy Crush mens lastebilen styrer seg sjøl. Foto: Daimler

Mercedes-Benz håper de førerløse lastebilene vil være klare for europeiske veier om fem til ti år. Så spørs det bare om europeiske veier – og lover – er klare for dem.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s