Print en robot

3dprinter

En 3D-printer i aksjon. Foto: Don DeBold

Hvis du har en printer og en datamaskin, kan du tegne en robot og printe den ut. Tegninga, altså.

Men har du en 3D-printer, kan du faktisk printe ut selve roboten.

 

En vanlig printer legger et tynt lag blekk på et papirark. En 3D-printer kan legge lag på lag med flytende plast eller pulver. Sånn kan den lage tredimensjonale ting. Når du tegner en robot på et ark, har den bare to dimensjoner: lengde og bredde. En ordentlig robot i den virkelige verden har en tredje dimensjon i tillegg, nemlig tykkelse eller dybde.

Akkurat som en vanlig printer, blir 3D-printeren styrt av en datamaskin. I et spesielt tegneprogram lager du ei tegning av det du vil printe ut. Datafila med tegninga forteller printeren hvordan den ferdige dingsen skal se ut i tre dimensjoner. Sånn kan man lage nesten alt man klarer å tegne nøyaktig nok. I hvert fall så lenge det kan lages av plast. Robotdeler, for eksempel.

En ekte transformer

Robotentusiastene i Brave Robotics har faktisk bygd sin egen 3D-printer. Den har de brukt til å printe ut en vaskekte transformer! Den må styres med fjernkontroll, og er kanskje ikke noen helt ekte robot. Til gjengjeld kan den skifte form fra bil til menneskelignende robot. Den kan både kjøre som en hvilken som helst fjernstyrt bil, og gå omkring på to bein. Den kan til og med skyte små plastpiler fra kanoner i armene! Ganske imponerende, ikke sant? Særlig når du veit at alle plastdelene kommer fra en hjemmelagd 3D-printer…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s