Landminerobot kan redde liv

Foto: Clearpath Robotics

Foto: Clearpath Robotics

Landminer er forferdelige greier. I mange land gjør de livet utrygt for tusenvis av voksne og barn.

Heldigvis kan en ny robot hjelpe til med å finne de livsfarlige landminene.

Vi mennesker bruker ofte roboter til å gjøre jobber vi selv ikke kan eller vil gjøre. Ting som er kjedelige eller farlige, for eksempel. Av alle farlige ting vi mennesker driver med, er krig noe av det aller verste. Derfor er det kanskje ikke så rart at mange roboter jobber i krigsområder. Slike områder kan nemlig være direkte livsfarlige, selv lenge etter at krigen er over.

 

Landminer ligger på lur

Landminer er en type bomber. I mange kriger graver soldatene landminer ned i bakken. Hvis noen tråkker på en mine, eksploderer den. Landminer er kjempefarlige. Dessverre blir de ofte liggende i bakken i mange år etter at krigen er over. Ofte vet ingen akkurat hvor minene ligger. Derfor kan ingen arbeide eller leke i områder hvor det kan ligge miner.

 

Det ligger fortsatt mange millioner landminer gravd ned rundt om i verden. Det vil ta mange, mange år å finne alle sammen. Det er en vanskelig og farlig jobb å leite etter miner. Derfor bruker mange hunder eller rotter til å finne minene. Dessverre tar det lang tid å trene opp disse dyrene. Vanskelig er det også. Men nå kan både mennesker og rotter få en ny hjelper i jakten på de farlige bombene: En robot!

 

Husky-roboten kommer seg fram overalt. Det kommer godt med hvis den skal leite etter landminer. Foto: Clearpath Robotics

Husky-roboten kommer seg fram overalt. Det kommer godt med hvis den skal leite etter landminer. Foto: Clearpath Robotics

I 2012 bestemte robotprodusenten Clearpath Robotics seg for å gi bort en robot til et godt formål. Roboten var av typen Husky, en liten robotbil som kan kjøre i all slags terreng. Husky-roboten kan kjøre omkring på egen hånd, eller den kan styres med fjernkontroll.

 

Forskere ved universitetet i Coimbra i Portugal, visste akkurat hva de skulle bruke Husky-roboten til: Å leite etter landminer.

 

Huskyen hadde ikke noe leiteutstyr, men heldigvis var den lett å bygge om. Forskerne utstyrte roboten med GPS, kameraer og en lasersensor. Sånn veit roboten hvor den er. Forskerne bygde også en helt ny arm til roboten. Armen har både metalldetektor og en spesiell georadar. Sånn kan roboten finne miner uten å kjøre på dem. Og helt uten at menneskelige minejegere trenger å sette sine bein i det livsfarlige minefeltet.

1 tanke på “Landminerobot kan redde liv

  1. Tilbaketråkk: Blocking the path for killer robots | Sungame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s