Sverm av roboter bygger som termitter

Foto: Eliza Grinnell, Harvard SEAS

Foto: Eliza Grinnell, Harvard SEAS

Amerikanske forskere har fått en sverm av roboter til å bygge både pyramider, tårn og borger. Helt uten styring!

Når vi mennesker skal bygge noe stort, trenger vi naturligvis materialer, maskiner og bygningsarbeidere. Hvis du har sett byggmester Bob noen gang, veit du sikkert at vi trenger en arbeidstegning også. I tillegg trenger vi mennesker noen som kan lede arbeidet. En byggeleder som bestemmer hvem som skal gjøre hva, og i hvilken rekkefølge. Men det trenger kanskje ikke alltid være sånn. Maur og termitter bygger digre tuer uten verken arbeidstegning eller byggeleder. Nå har forskere fra Harvard-universitetet fått roboter til å jobbe på samme måte.

Samarbeider hver for seg

Forskerne bygde en hel gjeng med små, enkle roboter. Hver robot er omtrent på størrelse med ei sko, og ser litt ut som en termitt. Derfor har robotene fått navnet TERMES. Robotene har en slags hjul med klør på. Dermed kan de bevege seg både på flatmark og i trapper.Foran har hver robot ei løfteklo. Nesten som gaffelen på en gaffeltruck.  Med denne kloa kan roboten løfte byggeklosser og bære dem på ryggen.

Robotene bruker ultralyd og infrarøde sensorer til å finne ut hva de har rundt seg. Det er de pent nødt til å klare på egenhånd, for de kan ikke sende eller motta beskjeder. Verken fra forskerne eller fra andre roboter. Likevel klarer en sverm av roboter å bygge en stor bygning sammen.

Følger trafikkregler

Forskerne programmerer alle robotene med en modell av hvordan den ferdige bygninga skal se ut. Omtrent som arbeidstegninga menneskelige bygningsarbeidere bruker. I tillegg får robotene noen enkle trafikkregler, som sier hvordan de skal bevege seg i forhold til hverandre.

Ved hjelp av modellen og reglene, klarer hver robot å finne ut hvor den skal legge neste kloss. Den veit også hva den skal gjøre hvis en annen robot allerede har lagt en kloss der.

TERMES-robotene kan bære klosser og bygge trapper. Siden klatrer de opp trappene og bygger videre.

TERMES-robotene kan bære klosser og bygge trapper. Siden klatrer de opp trappene og bygger videre. Foto: Eliza Grinnell, Harvard SEAS

Nyttige i framtida

Foreløpig kan robotene bare bygge ting av lette skumgummiklosser. De er altså ikke særlig nyttige enda. Men det kan de bli. Forskerne trur for eksempel en sverm av litt større og sterkere roboter skal kunne hjelpe til med å bygge vegger av sandsekker i områder med flom. Og i framtida håper de roboter kan hjelpe til å bygge mye større og mer innvikla ting. Romstasjoner, for eksempel. Da er det viktig at robotene klarer å jobbe sammen.

Du kan lese mer om robotene hos forskning.no.

1 tanke på “Sverm av roboter bygger som termitter

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s