Til havets bunn!

11kstor

Foto: Promare

I 1960 nådde de første menneskene bunnen av Marianergropa i Stillehavet. 53 år seinere nådde en norsk robot bunnen av Puerto Rico-gropa i Atlanterhavet.

Allerede for mer enn 50 år siden dykka Don Walsh og Jaques Piccard ned til det aller dypeste punktet i Stillehavet. I 1960 nådde de bunnen av Marianergropa med undervannsfartøyet Trieste. Her er Stillehavet 11 000 meter dypt. Ikke noe sted i verden er havet dypere.

Puerto Rico-gropa utafor Mellom-Amerika er det dypeste stedet i Atlanterhavet. Den er ikke like dyp som Marianergropa, men den er likevel mer enn åtte kilometer dyp. Det er nesten like dypt som Mt. Everest er høyt!

Fortsatt har ingen mennesker nådd bunnen her. Men det har en norsk robot! Det er Fredrik Søreide fra NTNU i Trondheim som har utvikla roboten 11k. Robert Staven har bygd den. Flere andre land har også vært med på laget, og det er forskningsorganisasjonen Promare som har betalt for moroa.

Enklere og billigere

11k er lagd for å være så billig som mulig.

– Vi hadde en idé om at et fartøy for store dyp måtte kunne lages enklere og billigere. Vi skrella ned behovene til et minimum, altså ei glassklokke som tåler enormt trykk og sensorer, sier Fredrik Søreide til forskningsmagasinet Gemini.

Selv om 11k er ment å være enkel og billig, er den likevel ganske imponerende. Den har fått navnet sitt fordi den kan dykke helt ned til 11.000 meter – helt til bunnen av Marianergropa. Den første turen gikk likevel ikke lenger enn til Trondheimsfjorden. Så blei roboten testa i en trykktank på Notodden, før turen gikk til Puerto Rico-gropa.

Liv på dypet

11kfiresned

Foto: Promare

Vel framme blei undervannsroboten senka ned i havet, sammen med en sekk med fisk. Fisken fungerte som agn for fisk og andre sjødyr. Sånn kunne 11k fange dyr der nede på dypet. Og det gjorde den!

– Jo dypere kameraet blei senka, desto færre dyr blei det å se, men desto flere amfipoder, et slags rekedyr. Hele svermer med amfipoder. Kameraet fanga også inn to bunndyr: sjøpølse og et krabbelignende dyr, forteller Søreide til Gemini.

11k måtte la de to bunndyrene slippe unna, men den tok med mange av amfipodene tilbake til overflata. Nå skal universitetet i Aberdeen i Skottland undersøke de små rekedyra nærmere.

Mot nye dybder

Arbeidet er langt fra over for Søreide og Promare. De vil bygge en ny fjernstyrt undervannsfarkost. Den skal undersøke om det også finnes fisk nede i Puerto Rico-gropa.

Søreide og Promare vil også undersøke verdens nest dypeste innsjø. Tanganyika-sjøen i Tanzania.

– Lake Tanganyika er verdens eldste innsjø. Man veit ingenting om hva som finnes i dypet der, så dette er kjempespennende, sier Søreide.

Du kan lese mer om prosjektet (på engelsk) på nettsidene til Promare. Der kan du også se en video fra dykket.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s