Bølgerytteren

Foto: Liquid Robotics

Både mennesker og roboter trenger energi. Mens vi mennesker får energi fra maten vi spiser, henter de fleste roboter kraft fra batterier eller forskjellige typer drivstoff. Men ikke Wave Glider. Denne undervannsroboten får nemlig all energien den trenger fra bølgene og sola.

Wave Glider er noe så sjeldent som en todelt robot. Den ene delen er en slags flåte som flyter på havoverflata. Den andre delen ser litt ut som en mellomting mellom et lite fly og et fiskeskjelett. Denne delen holder seg opptil sju meter nede i vannet. Så dypt nede i havet er det nesten alltid stille og rolig. Det er det ikke på overflata. Små og store bølger hever og senker robotflåten hele tida. Flåtedelen er festa til undervannsdelen med en kraftig kabel. Hver gang en bølge løfter flåten, drar den i kabelen, og overfører kraft til undervannsdelen. Her blir bølgeenergien brukt til å bevege seks store finner eller vinger. Sånn kan Wave Glider bruke krafta fra bølgene til å svømme gjennom vannet.

Det går ikke kjempefort. Gjennomsnittsfarta er bare rundt 1,5 knop. Fordelen er at Wave Glider kan holde det gående i all slags vær. Uansett hvilken vei det blåser og hvor store eller små bølgene er, får Wave Glider nok kraft. Selv en bølge på et par centimeter er nok til å gi ei fart på rundt en kvart knop.

Strøm fra sola

En Wave Glider utafor Hawaii. Solcellene på flåtedelen gir roboten all strømmen den trenger. Foto: Liquid Robotics.

Selv om bølgene gir Wave Glider all energien den trenger for å bevege seg, trenger roboten strøm også.

Den må ha elektrisitet til datamaskinene som styrer roboten, og til utstyret den bruker til å holde kontakten med menneskene på land. Derfor er flåtedelen av roboten utstyrt med solceller.

Dermed gir havet og sola Wave Glider all energien den trenger for å holde det gående. Dag etter dag. Sjømil etter sjømil. Uten å måtte fylle drivstoff eller lade batteriene. Derfor er det kanskje ikke så rart at den har robotverdensrekorden for lengste sjøreise.

1 tanke på “Bølgerytteren

  1. Tilbaketråkk: Haiforskning og robotkappløp | Robotbokbloggen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s