Robotgepard setter ny fartsrekord

Boston Dynamics nye Cheetah-robot må få opp farta om den skal leve opp til navnet sitt. Cheetah betyr nemlig gepard på engelsk, og geparden er verdens raskeste pattedyr.

Det amerikanske militæret bruker allerede tusenvis av roboter. Selvstyrte robotfly kan både overvåke slagmarka fra enorme høyder og angripe fienden fra lufta. På bakken redder militære roboter mange menneskeliv ved å fjerne eller ødelegge livsfarlige bomber og granater. Men militæret vil ha mer. De vil ha flere og bedre roboter, og de vil bruke dem til mye mer enn de gjør i dag. Da må robotene bli flinkere til å bevege seg raskt i all slags terreng.

Forskere tilknytta det militære forskningsprogrammet DARPA jobber med å utvikle roboter som kan bevege seg raskere og mer effektivt. Mange roboter kjører omkring på fire eller flere hjul. De kan bevege seg lynraskt på gode veier, men i ulendt terreng risikerer de å bli sittende fast. For å komme seg fram overalt, trenger robotene andre hjelpemidler. Bein, for eksempel.

Med sine fire bein tar Cheetah-roboten flere raske skritt i riktig retning. Den er inspirert av raske landdyr, og akkurat som geparden har den fartsrekorden i sin klasse. Den er nemlig verdens raskeste robot med bein. Likevel er den mye treigere enn sin naturlige navnebror. Mens en ordentlig gepard kan nå ei toppfart på 110 km i timen, jogger roboten av gårde i 30. Mer enn raskt nok til å knuse den gamle robotrekorden på 21km i timen, men ingenting å skryte av i dyreverdenen, altså.

På tur i skog og mark

Foreløpig har forskerne bare testa Cheetah på ei tredemølle i et laboratorium. For å virke må den nemlig kobles til ei diger hydraulisk pumpe med flere slanger. En lang bom holder roboten midt på tredemølla. Men forskerne planlegger å teste en ny prototyp som kan løpe helt på egen hånd seinere i år. Og det er all grunn til å tru at de skal nå målet sitt. Boston Dynamics står nemlig bak verdens mest avanserte offroad-robot, Big Dog. Denne bensindrevne roboten går ikke fortere enn seks km i timen, men likevel er den minst like imponerende som gepardkollegaen. Big Dog kan nemlig bevege seg i all slags terreng, fra steinurer til gjørmete stier og skråninger. Den holder balansen på både snø og is, og kan klatre opp en bakke på 35 grader. Det er like bratt som ei svart løype i et skianlegg!

2 tanker på “Robotgepard setter ny fartsrekord

  1. Tilbaketråkk: Raskere enn verdens raskeste mann | Robotbokbloggen

  2. Tilbaketråkk: På fire bein | Robotbokbloggen

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s