Bilen som kjører seg selv

Biler med cruise control har vært vanlige i mange år. Disse bilene kan holde en bestemt fart uten at sjåføren trenger å bruke gasspedalen. I det siste har flere bilfabrikker begynt å lage biler som også kan  gi sjåføren beskjed hvis han kjører for fort, eller holder på å havne utafor veien. Noen nye biler kan til og med bremse selv hvis de kommer for nær bilen foran. Nå jobber forskere og ingeniører med neste skritt på veien: Biler som kan ta seg av selve kjøringa.

Volkswagen, for eksempel, har bygd en bil med en slags autopilot. Autopiloten sørger naturligvis for å holde bilen på veien, og den holder trygg avstand til bilen foran. Sjåføren kan velge hvor fort bilen skal kjøre, men autopiloten passer på å holde fartsgrensene. Den senker også farta før en sving, og passer på å holde reglene for forbikjøring. Skulle bilen havne i kø, styrer autopiloten både gass og brems, og tar seg av den kjedelige køkjøringa. I en sånn bil kan det virke fristende å bruke tida til noe helt annet enn å følge med på veien og trafikken. Men det går ikke. Autopiloten følger nemlig nøye med på sjåføren, og gir klar beskjed hvis han ikke er oppmerksom nok.

Det er ikke bare bilfabrikkene som prøver å lage smartere biler. Den amerikanske internettbedriften Google har sju biler som kan kjøre omkring på egen hånd. Jeg har skrevet mer om disse selvstyrte bilene i Nysgjerrig på roboter. Hvis du ikke kan vente til boka kommer ut, kan du lese mer i New York Times (på engelsk).

1 tanke på “Bilen som kjører seg selv

  1. Tilbaketråkk: Den menneskelige faktor | Sungame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s