Viser vei i isødet

Foto: James Lever, U.S. Army’s Cold Regions Research and Engineering Laboratory

Guideroboten Yeti er oppkalt etter den avskyelige snømann. Likevel er den langt fra avskyelig.

Antarktis er et kontinent dekka av is og snø. Under den hvite overflata lurer gapende sprekker som kan sluke en stakkars forsker – eller til og med en hel beltebil.

For å unngå de lumske sprekkene har forskere fra Dartmouth College bygd en robotguide. Ved hjelp av GPS og bakkeradar kan roboten Yeti finne og unngå skjulte sprekker.

Ved å følge nøyaktig i hjulsporene til guideroboten, kan forskerne holde seg på trygg grunn. Yeti tar hele risken ved å kjøre først i ukjent terreng. Det ville naturligvis være synd om guiden forsvant i ei sprekk. Dyrt også. Men selv om det nok ville være slutten for guideroboten, ville i hvert fall ingen menneskeliv gå tapt. Dermed kan Yeti være en ekte livredder.

Selv om det kosta over 140 000 kroner å bygge Yeti, kan den også spare penger. Uten robotguide og bakkeradar måtte man ha frakta forskere og utstyr med fly over Antarktis. Det er kjempedyrt. Når Yeti viser veien gjennom det farlige terrenget, kan forskerne bruke beltebil i stedet. Sånn kan de spare millioner av kroner – penger som kan brukes på enda mer forskning.

Hvis du vil vite mer om hva bakkeradar er, og hva det kan brukes til, har jeg skrevet litt om det for Nysgjerrigper. Mer om Yeti finner du blant annet på IEEE Spectrums Automaton Blog, og i denne pressemeldinga fra National Science Foundation (på engelsk).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s